Brezglutenska dieta ni primerna za vsakogar

Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v zrnih pšenice, ovsa, ječmena, rži, pire in kamuta (vrsta pšenice). Brezglutenska dieta sestavljena s strani strokovnjakinje vam pomaga, da boste ležje sestavljali svoj vsakodnevni jedilnik in ne boste rabili biti v skrbeh, kaj lahko jeste in kaj ne.

Brezglutenska dieta je zelo priljubljena, a nikakor ni najbolj zdrav način prehranjevanja za vse ljudi. Tovrstne diete se morajo strogo držati zgolj ljudje s celiakijo, neceliakalno preobčutljivostjo na gluten ali, če imajo alergijo na pšenico; za vse ostale ljudi, ki nimajo teh bolezenskih stanj, pa je takšna dieta lahko bolj škodljiva kot pa zdrava. Se sprašujete zakaj? Zato ker z izločanjem glutena iz prehrane pride do neuravnoteženega prehranjevanja, kar vodi v pomanjkanje določenih živil v naši prehrani.

Kot rečeno, je brezglutenska dieta tako rekoč nujna za ljudi, ki trpijo za celiakijo. To je avtoimunska bolezen, ki nastane kot posledica preobčutljivosti na gluten – lahko je sicer pogojena z genetskimi dejavniki, a najpogostejši vzrok je ravno gluten. Če bolezni ne odkrijemo in ne zdravimo dovolj hitro, lahko posameznik občuti hude posledice. Neceliakalna preobčutljivost na gluten se izraža podobno kot celiakcija, razlika je v tem, da so strokovnjaki pri diagnosticiranju izključili tako celiakijo kot tudi alergijo na pšenico. Pri alergiji na pšenico pa gre v bistvu za preobčutljivostni odziv na beljakovine iz pšenice in ne kot reakcija na gluten.

brezglutenska dieta
Brezglutenska dieta lahko predstavlja velik problem pri majhnih otrocih, ki bolehajo za celiakijo, saj se (lahko) počutijo izključene iz družbe, zaradi česar se pogosto pregrešijo oz. ne upoštevajo diete. To lahko vodi do nepopravljivih posledic, saj vnos glutena stalno draži imunski sistem, kar lahko poslabša bolezen ali pa povzroči celo nastanek nove bolezni. Podpora domačih in (še posebej) celotne družbe je zato nujna. To resda ni najbolj idealen način prehranjevanja, lahko pa je odlična priložnost za spoznavanje novih jedi in receptov.