Alzheimerjeva bolezen

Alzheimerjeva bolezen se začne kazati v motnjah spomina

Gotovo ste že vsi slišali za alzheimerjevo bolezen? Pa v resnici veste, za kaj gre? Bi jo znali prepoznati? Obiščite http://www.nevrocenter.si/alzheimerjeva-bolezen/ in si preberite vse, kar morate vedeti o tej zahrbtni bolezni.

Alzheimerjeva bolezen je progresivna bolezen, to pa pomeni, da simptomi sčasoma napredujejo in bolniku onemogočajo, da bi sami opravljali vsakodnevne dejavnosti. Gre za najpogostejšo obliko demence, pri kateri je prizadet spomin, obnašanje in mišljenje. Največkrat se alzheimerjeva bolezen pojavi v starosti, lahko pa se pojavi tudi prej. Zanjo je značilno, da se najprej pojavi v mili obliki (včasih znakov skoraj ne opazimo), na primer, da kakšno stvar pozabimo, sčasoma pa lahko tako napreduje, da človek povsem izgubi sposobnost govora. Za to bolezen še ni zdravila, zdravnik lahko z določenimi zdravili le omili simptome in malo upočasni njeno napredovanje, ter tako izboljša kvaliteto življenja bolnika in svojcev. Izvajajo se tudi različne terapije, ki spodbujajo duševne sposobnosti bolnikov.

 

 

V možganiAlzheimerjeva-bolezenh se že nekaj let pred prvimi simptomi začnejo dogajati mikroskopske spremembe. Najpogostejši simptom, ki se pojavi pri alzheimerjevi bolezni je motnja spomina. Pri tem je treba poudariti, da je s starostjo normalo, da imamo občasno manjše motnje spomina ali upočasnjeno delovanje razmišljanja, saj se naše možganske celice starajo, zato vsaka pozabljivost še ni demenca. Resne motnje spomina, zmedenost in podobno, pa so že lahko znak demence. Običajno je najprej prizadet tisti del možganov, ki je odgovoren za učenje. Kasneje, ko bolezen napreduje, se pokažejo resnejši problemi, kot so spremembe razpoloženja, dezorientacija, težave pri govoru, požiranju, hoji in podobno. Dostikrat bolniki sami ne opazijo znakov bolezni, družinski člani pa jo vse bolj očitno vidijo. Pomembno je, da bolnika čim prej peljete k zdravniku, saj le zgodnje odkrivanje in hitro ukrepanje preprečijo prehitro napredovanje bolezni.

Alzheimerjeva bolezen gotovo precej spremeni življenje bolnika, še bolj pa ostalih članov njegove družine, ki spremljajo spremembo bližnjega od blizu, kar je gotovo težko in žalostno.