Toplotne črpalke – prava izbira za energetsko učinkovito in okolju prijazno ogrevanje

Med obnovljive vire energije med drugim sodijo tudi toplotne črpalke. Toplotna črpalka je ogrevalna naprava, ki koristi energijo oz. toploto, ki se je akumulirala v vodi, zemlji ali zraku. Posamezna toplotna črpalka izkoristi 75 % energije iz okolja in samo 25 % iz električnega omrežja, kar zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida do 60 %, v primerjavi s klasičnimi viri ogrevanja. Na ta način vidno prihranimo pri stroških ogrevanja, poleg tega pa uporabljamo še okolju prijazno tehnologijo, kar pa je dandanes zelo pomembno. Toplotne črpalke so prava izbira za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, na drugi strani pa lahko tudi ohlajajo prostore, torej, kar v danem trenutku potrebujete, za tovrsten sistem se lahko odločite.

Toplotne črpalke zrak-voda izkoriščajo zunanji zrak kot neizčrpen vir toplote. Inverterske toplotne črpalke so sestavljene iz dveh enot – iz zunanje ter notranje enote. Zunanja enota toplotne črpalke se lahko namontira oz postavi na fasado stanovanjskega ali poslovnega objekta, lahko pa tudi na tla, in sicer na pred tem pripravljen podstavek. Notranja enota toplotne črpalke je lahko nameščena na steno ali prostostoječa na tleh v objektu, kjer je v bližini rezervoar (oz. bojler) za toplo vodo.

toplotne črpalke

Toplotne črpalke so okolju prijazna izbira.

Katero toplotno črpalko izbrati nizkotemperaturno ali visokotemperaturno?
Pri vseh toplotnih črpalkah prenosnik toplote črpa energijo iz okoliškega zraka, to energijo pa pretvori v uporabno toploto za ogrevanje prostorov. V primeru, da imate v vašem domu radiatorsko ogrevanje, potem je najboljše izbrati visokotemperaturne toplotne črpalke. V primeru, da je vaše obstoječe ogrevanje talno, potem pa bodo boljša izbira nizkotemperaturna toplotna črpalka. Povejmo še, da imajo naše toplotne črpalke visoke koeficiente izkoristka, v primerjavi s tradicionalnimi viri ogrevanja, kar pomeni, da dolgoročno dosežete visoke prihranke. Kar pa si tudi želite, kajne?

Če pri izbiri toplotne črpalke potrebujete pomoč, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.