Svetovno znana jed ragu lahko krasi tudi vašo mizo – poglej recept

Ragu je italijanska jed z mesno ali zelenjavno omako. Obiščite Nadlani.si za recepte z jedmi, ki vsebujejo testenine in omake. Ti recepti navdušijo vsakega sladokusca, saj jed pripravite hitro in enostavno, če imate izkušnje ali pa ne. Ragu lahko pripravite ljubitelji govejega in mešanega mesa, rib in zelenjave za vegane. Za lažjo pripravo raguja je dobro vedeti nekaj osnovnih informacij o italijanski jedi, ki je osvojila svet.

 

Za klasičen ragu z govejim mesom za dve osebi potrebujete 500 g govejega mesa v kosih, eno čebulo, korenje, steblo zelene, 1,5 žlice olivnega olja, strok česna, eno žlico paradižnikovega koncentrata, 150 g pasiranih paradižnikov, 125 ml vina, lovorjev list in začimbe po okusu. Meso za ragu je najboljše s kostjo ali pa rebra, bočnik in podobno meso, ki ga operete in popivnate s papirnatimi brisačami. Dodajte ščepec soli in popra. Očistite in operite korenje, peteršilj pa narežite na koščke. Olupite in sesekljajte še čebulo in strok česna.

Nato v velikem loncu segrejete olivno olje in vanj dodajte meso. Pazite, da ga mešate dokler ni zapečen, da bo ragu res okusen. Servirajte ga na krožnik. V lonec pa stresite čebulo, peteršilj in korenje. Dodajte žličko olivnega olja. Pražite približno deset minut in nato dodajte česen in paradižnikov koncentrat. Vse skupaj do konca pražite nekaj minut s tem, da mešate. Na koncu dodajte rdeče vino ter dobro premešamo sestavine. Ko je alkohol povrel, ste lahko gotovi, da je jed skuhana.

Ragu nastaja postopoma. Zato v lonec dodajte še pasirane paradižnike, rožmarin in lovorjev list. Prej pripravljene kose mesa položite nazaj v lonec. Dolijte tople vode ali jušne osnove, da pokrijete vsebino. Nato ga pokrijte in znižamo temperaturo na minimum, da še vre. Kuhajte nekaj ur, da se meso zmehča. Zadnjo uro kuhajte brez pokrovke, da se jed zgosti. Meso le še ločite od kosti, za narežete na kose in dodate nazaj v lonec. Tako je jed pripravljena za postrežbo. Jeste ga lahko skupaj s testeninami ali polento. Pa dober tek.