Prihranki pri uporabi sanitarne toplotne črpalke

Sanitarne toplotne črpalke so najbolj ekonomična rešitev pri segrevanju sanitarne vode. Raziskave so pokazale, da segrevanje sanitarne vode drugi največji strošek posamezne družine, ki pa ga lahko sanitarne toplotne črpalke močno olajšajo. Še največ lahko slovenska družina poleg uporabe sanitarne toplotne črpalke prihrani, če ima na voljo sončne kolektorje (SSE). Tako pa je samo do trenutka, ko primerjamo investiciji. Vložek v SSE je v namreč v povprečju 2x večji kot v sanitarne toplotne črpalke.

 

Primer Kronotermove sanitarne toplotne črpalke za največje porabnike tople vode

Razlogi v korist izbire sanitarne toplotne črpalke

Prihranki pri stroških segrevanja so ob uporabi sanitarne toplotne črpalke tudi več kot štirikratni. Najdražje je električno ogrevanje. Sanitarne toplotne črpalke so okolju najprijaznejši način segrevanja – zmanjšanje emisij CO2 za več kot 62 %. Zelo kratka je tudi vračilna doba stroškov, ki jih potrebujemo za montažo sanitarne toplotne črpalke. Čas povrnitve stroškov je 6 do 7 let, če pa odštejemo strošek bojlerja, katerega potrebujemo v vseh primerih, potem pa se vračilna doba pri uporabi sanitarne toplotne črpalke zmanjša še za nekaj let. Poleg segrevanja sanitarne vode dobimo še brezplačno pohlajevanje kleti, shrambe ali manjših prostorov.

Sanitarna toplotna črpalka nudi tudi možnost samostojne uporabe preko celega leta ali pa priključitev na katerikoli ogrevalni kotel. Nekatere samostojne bojlerske toplotne črpalke imajo serijsko vgrajen cevni register. Še posebej je priljubljena kombinacija s pečjo na drva ali biomaso, saj se le – te poleti v vročini ne izplača kuriti in so tako brez toplotne črpalke potrošniki velikokrat ostali poleti brez tople vode.

V primerjavi s sončnimi kolektorji, je investicija sanitarne toplotne črpalke dvakrat manjša, topla voda preko celega leta, ni težav z namestitvijo in vzdrževanjem.