Kako parna savna pomaga vašemu zdravju

Parna savna je znana že od nekdaj, ko so uporabljali šotore in lesene hiše, ogenj ter razbeljene kamne, preko katerih so polivali vodo. Včasih si privoščite parno savno kar doma, ker je zdrava in odpira pore, razstruplja telo, ledvica in jetra ter pomaga pri krvnem obtoku in čiščenju kože. Še posebej je parna savna primerna za mrzle kraje in zimske dni, zato so jo poznali tudi Skandinavci, ki so imeli le visoke temperature tudi do 100 stopinj v savnah. Danes lahko savno obiščete na javnih mestih in plačate vstopnino. Skupaj ste z dragimi ljudmi v njej, kar nekaterim ustreza, drugim pa tudi ne.

 

Domača parna savna je vedno na voljo in se jo lahko naredi iz plastične mase, kot majhno kabino, ki spominja na tuš kabino. Vendar gre za savno, kjer boste lahko sedeli in uživali v parni kopeli, ki vas bo poživila ter vam dala novih moči ter povečala obrambni mehanizem vašega telesa. Parna savna ima lahko tudi aromaterapijo, to pomeni, da na razbeljene kamne daste eterična olja ali zelišča oziroma v sodobni savni na elektriko lahko vlijete nekaj kapljic eteričnega olja v vodo, ki izpareva.

Najbolje je, da uporabite pomirjujoča eterična olja, kot je sivka ali pa za odpiranje pljuč in dihal kot so bor, smreka in cedra. Domača parna savna je dokaj dostopna in si jo lahko veliko ljudi privošči, vprašanje je le, ali imate zares dovolj prostora zanjo. Obstajajo tudi priročne rešitve, ki ne zavzamejo veliko prostora, med drugim so tudi ruski sodi iz cedre, ki so jih Rusi uporabljali že v pradavnini za savnanje. Danes jih tudi še izdelujejo določena podjetja in jih imate lahko kar doma ali v garaži, na vikendu in podobno. Če še niste nikoli obiskali savne, je dobro, da jo enkrat preizkusite in ugotovite, ali vam ustreza, preden jo nabavite za doma. V vsakem premeru pa jo bodo uporabil tudi vaši domači.