Ste že slišali za inlay in onlay

Kadar ima oseba težave z zobmi, ki za ustno votlino niso hudo invazivne, se zobozdravnik lahko odloči za terapijo inlay/onlay. Gre za protetične nadomestke, ki se v zobozdravstvu uporabljajo za zobe, uničene zaradi kariesa. Onlay je odlična alternativa zobnim kronam, saj gre za minimalno invazivno terapijo. Inlay in onlay sta sicer podobni metodi rekonstrukcije, zaradi kariesa poškodovanega zoba, katero pa bo zobozdravnik uporabil, pa je odvisno od same poškodbe zoba. Razlika med njima je v velikosti. Onlayi so obsežnejši od inlayev in lahko zajemajo tudi enega ali več zobnih vrškov, medtem ko z inlayi popravljajo le grizno površino zoba.

Onlay – minimalna invazija za odličen rezultat

Za onlay protetičen nadomestek se zobozdravnik odloči takrat, kadar sta poškodovani zgornja in stranska ploskev zoba. Z metodo dosežejo zapiranje odprtine, hkrati pa ojačajo podporno strukturo zoba in povečajo njegovo stabilnost. Protetične nadomestke izdelujejo usposobljeni zobni tehniki v zobotehničnem laboratoriju. Pred samo izdelavo pacientu odvzamejo odtis saniranega zoba in čeljusti. Tako izdelajo nadomestek, ki se popolno prilega na pacientov naravni zob. Natančno prileganje pa je pomembno tudi zato, da se popolnoma zaprejo vsi poškodovani deli zoba. Lahko bi celo rekli, da gre za nekakšno zobozdravstveno kiparsko umetnost.

 

Za izdelavo onlaya se uporablja najkakovostnejše materiale. Izdelujejo jih iz kompozita, keramike (porcelan) ali zlitine – zlata. Barvno jih, s posebnimi zobotehničnimi tehnologijami popolnoma prilagodijo naravni barvi zob pacienta, tako da na koncu med nadomestkom in ostalimi zobmi ni nobenih razlik.

Prednost tehnike inlay/onlay pred zobno prevleko je v tem, da se pri dotični metodi ohrani kar največji možni del zoba, saj se sanira le njegov poškodovani del, medtem ko je potrebno pri izdelavo zobne prevleke zob obrusiti v celoti. Z inlay/onlay metodo se tako nadomesti samo del zoba. Upravičeno lahko tako govorimo o neinvazivni metodi popravila zoba. Poudariti pa je potrebno, da je metoda primerna za osebe, katerih težave s kariesom so minimalne, njihova ustna higiena pa ustrezna.