Odlična naravna odvajala za učinkovito spodbujanje delovanja črevesja

Zagotovo ste se že kdaj soočili s prebavnimi težavami. In če vas je takšna težava doletela na delovnem mestu ali kje drugje izven vašega domačega okolja, ste vse skupaj še toliko težje prenašali. V takšnem primeru je dobro vedeti, po čem se vam splača poseči, da težava čim prej mine. Nekatera naravna odvajala so lahko odlična in zelo učinkovita izbira. Poznate kakšnega?

 

Za mehkejše blato in boljšo prebavo je kokosovo olje idealna izbira

Kokosovo olje je na sploh izjemno vsestransko uporabno živilo. Z njim si lahko pomagamo pri številnih težavah, ne nazadnje tudi pri zaprtju. Uživanje olja iz kokosa vam zagotovi mehkejše blato. Za to dobro poskrbijo srednjeverižne maščobne kisline, ki jih takšna vrsta olja vsebuje. Sicer pa kokosovo olje na sploh pomaga pri boljšem delovanju metabolizma.

A nekatera naravna odvajala so še bolj priljubljena, na primer suhe slive in slivov sok. Izjemno dober učinek na prebavo omogočajo vlaknine. Pospešeno prebavo pa prav tako povzroča tudi sorbitol. Če suhe slive uživate na dolgi rok, to celo zmanjša tveganje za raka na debelem črevesju.

Tudi peteršilj je odlično naravno odvajalo

Med odlična naravna odvajala pa vsekakor prištevamo tudi peteršilj. Takšna vrsta zelenjave je verjetno marsikomu med vami bolj poznana po diuretičnih učinkih. Ljudje pa so si s peteršiljem pri slabi prebavi pomagali že v davni preteklosti. Še posebej koristen je sok iz peteršilja.

Za odpravo težav z zaprtjem pa dobro poskrbijo tudi lanena semena, ki so odličen vir beljakovin, vlaknin pa tudi maščobnih kislin omega 3. Semena so odlična za spodbujanje prebave, hkrati pa poskrbijo za našo celostno zdravje.

Za boljšo prebavo uživajte sladki krompir z olupkom

Če vas pogosto mučijo težave s prebavo, lahko uživate tudi sladki krompir, in sicer z olupkom. Tudi ta sodi med izvrstna naravna odvajala. Je odličen vir vlaknin. Poleg tega pa se v njem nahaja tudi ogromno drugih pomembnih hranilnih snovi, na primer magnezij. Slednji je prav tako pomemben za normalno delovanje prebavnega sistema.

Izjemno dober učinek koristnih bakterij imajo tudi probiotična živila in določena vrsta pijač. Spisek takšnih živil ter napitkov je kar precej obsežen. Na takšen seznam na primer sodijo kislo zelje, vodni kefir.