Matične plošče imajo več oblik

Matične plošče potrebujemo za delovanje računalnika. Brez matične plošče računalnik ne bi mogel delovati, saj na matični plošči je glavna procesna enota. Na matično ploščo se povežejo še ostali elementi, kot sta grafična kartica, zvočna kartica. Vodila na matični pa povezujejo matično ploščo z vsemi I/O (Input ali Output) napravami. Input pomeni vnosne naprave, output pa izhodne naprave. To je lahko USB, tiskalnik, tipkovnica, miška ali pa projektor.

Ko kupujemo računalnik, moramo biti pazljivi na to, kako zmogljiva je vgrajena matična plošča. Če pa sestavljamo računalnik sami, moramo biti pazljivi, katere vrste je matična. Velikost matične plošče je tudi velik del odločitve, saj je lahko matična večja, kakor je prostor, ki je namenjen zanjo. Obstaja več vrst matičnih, ki jih razvrstimo po velikosti. Poznamo vse od Pico-ITX, ki je lahko narejena v tablico, Nano-ITX, ki je lahko vgrajena v prenosni računalnik, Mini-ITX, ki je narejena za računalnike, ki imajo manjše računalniško ohišje in so po navadi narejeni samo za omrežno nadzorovanje, Macro ATX, ki je namenjeno tudi za to, vendar je narejen za manj zmogljive računalnike, ter Standard ATX, ki so vgrajeni v standardne ali pa visoko zmogljive računalnike.

Matične plošče

Matične plošče so lahko v vsaki napravi, od hladilnikov, do avtomobilov. Vsak dan se količina naprav, ki potrebujejo matične, povečuje. Danes imamo v eni sobi približno 1-3 naprave, ki imajo v sebi matično ploščo. Matična plošča se lahko zlahka poškoduje, saj ima na sebi zelo občutljive vezi, ki povezujejo vse dele naprave z glavnim procesorjem. Na matični plošči je tudi naložen tako imenovan BIOS, ki pri priklopu računalnika pregleda računalnik in vse naprave, ki so priklopljene na matično ploščo. Če naprava ne deluje pravilno, je BIOS ne zažene, ko pa se sam BIOS ne more zagnati, se potem tudi računalnik ne zažene.

Število priklopov je tudi odvisno od velikosti matične plošče, saj je fizično nemogoče imeti več priklopov, kot ima matična možnih vtičnic za vodila. Večja, kot je matična, več je možnih vezi in priklopov. Na matični imamo 4 različne vrste vodil. Znani so po zmogljivosti in po velikosti, poznamo 1x, 4x, 8x in 16x. Na ta vodila lahko priklopimo različno zmogljive naprave. Na primer na 16x lahko priklopimo zvočno kartico in ta bo delovala z največjo možno hitrostjo. Naprave, ki imajo priklop za 1x, 4x ali pa 8x ne moremo priklopiti na 16x. Na matični plošči obstajajo tudi več istih vodil. Po navadi so razporejeni po parih in so vgrajeni eden za enim v vrstici vodoravno.