Male komunalne čistilne naprave so obvezne za vso Slovenijo

Male komunalne čistilne naprave so že skoraj povsod nameščene, kjer nimate povezave do javne čistilne naprave in so obvezne. Če še nimate male komunalne čistilne naprave za vašo hišo, blok, poslovno stavbo ali vikend, jo lahko nabavite zdaj, saj so tudi subvencionirane in strošek ni toliko visok, kolikor lahko plačate kazni za to, da kršite zakon in odpadnih voda ne čistite tako, kot je predpisano. Predvsem pa glejte na to, da moramo imeti pitno vodo in čisto okolje za naše zanamce, zato se taka naprava vsekakor splača, ker bo v okolje potem odtekala povsem čista voda, ki ne ob škodovala ne rastlinam niti živalim.

 

 

Ko izbirate male komunalne čistilne naprave, je treba izračunati, kako velike morajo biti za vaše objekte. To je odvisno seveda od tega, koliko imate umazane vode, koliko je objekt velik in koliko je uporabnikov, ki ga uporabljajo. Vse to vpliva na izračun velikosti male komunalne čistilne naprave, ki se namesti v bližino stavbe.

Taka naprava se ne vidi, ker je vkopana v zemljo. Preko nje je možno hoditi in voziti, zato je lahko tudi na dvorišču. Ne bo smrdela in ne bo oddajala nobenega zvoka tudi, če boste izbrali tako, ki deluje na elektriko. Ta bo imela električno omarico v stavbi in boste jo lahko preko nje nadzirali. Električne male komunalne čistilne naprave delujejo hitreje, ker vpihujejo zrak v odpadno vodo, zato se mikroorganizmi razvijejo hitreje in bolj učinkovito čistijo odpadne vode iz vaše stavbe.

Če pa taka naprava nima elektrike, bo delovala po naravnem zakonu. Najprej bo v prvem prekatu se usedel aktivni mulj, v katerem so bakterije in mikroorganizmi, ki bodo predelali umazanijo ter jo razkrojili. Naprej v eno ali dve posodi odteče tekočina, ki se dodatno prečisti in se umazanija vrne v prvo posodo. Zato iz naprave odteče povsem čista voda, ki ni škodljiva za okolje.

Običajno so take čistile naprave plastične in imajo dve do tri posode. Nekatere so lahko tudi betonske, te pa bodo še dlje časa zdržale, le jih je seveda možno namestiti na vašo lokacijo, kar je odvisno od terena. To bodo ugotovili mojstri, ko bodo na vaši lokacijo si vse ogledali in vam na podlagi tega tudi izstavili predračun.