Kandida- gliva, ki prebiva v naših ustih in črevesju

Kandida je oblika kvasovke oziroma gliva, ki prebiva v naših ustih in črevesju v zlo majhnih količinah. Za bolj podrobne informacije o kandidi in bolezni ust klikni tukaj.

 

Kandida ni škodljiv organizem saj je njena nalog, da nudi pomoč pri prebavi in uživanju hranil v naše telo vendar nam lahko v nekaterih primerih povzroči tudi nekaj težav. Težave se pri kandidi pričnejo pojavljati, ko se kvasovka razširi izpod nadzora. Takrat gliva začne razgrajevati naše stene v črevesju in prodirati v krvni obtok. V naše telo lahko spušča razne strupe kar posledično vname prebavila. Razlog zaradi katerega pa se kandida prične širiti pa so različni antibiotiki, ki ubijajo koristne proti biotične bakterije, prehrana z veliko koncentracijo sladkorja, ogljikovi hidrati ter uživanje alkohola in mlečnih izdelkov. Kandido vsebuje prav vsako telo, saj je njena prisotnost naravna. Ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, imajo zdrav način življenja ter močan imunski sistem, bodo njihove bakterije ohranjale ravnovesje prisotnosti in razširjenosti kandide.

Znake razširjene kandide lahko prepoznate tudi sami saj vam gliva poda občutek utrujenosti, slabega počutja, driske, zaprtosti, nihanje razpoloženja, depresije in mnoge druge negativne simptome. Da preprečite presežno razširitev kvasovke pa je priporočljivo, da se ob nastanku težav odpoveste glukozi in saharozi, ki imata veliko vsebnost v slaščicah in vnaprej pripravljeni hrani. Vnaprej pripravljena hrana je v vseh pogledih škodljiva in neprimerna za vaše zdravje, zato je priporočljivo, da živila in prehrano skrbno izbirate. Najbolj zdrava in koristna prehrana je iz domačega vrta, kjer se nahaja sveža zelenjava in sadje s katerimi lahko pripravite odlične jedi in si zagotovite dobro ter zdravo počutje. Kandida je namreč koristen organizem dokler z njim pravilno in skrbno ravnamo. Dokaj pogosta težava pri ženski populaciji, ki jo povzroča kandida pa je vaginalna kandidiaza, ki povzroča vnetje v nožnici. Razlogi za vnetje pa so lahko nosečnost, kontracepcijske tablete ali sladkorna bolezen.