Vas zanima kdaj je potrebno opraviti ginekološki pregled in kako poteka?

Pomembno je, da se vsi zavedamo svojega zdravja, tudi ginekološki pregled je eden izmed potrebnih zdravniških pregledov, ki vpliva na naše zdravje, še posebno na zdravje ženskih reproduktivnih organov. Običajno ženske opravijo prvi ginekološki pregled ko so že imele prvi spolni odnos. V tem primeru vas bodo na pregledu pri ginekologu, tudi ginekološko pregledali. Priporočljivo je, da ginekološki pregled opravimo že pred prvim spolnim odnosom, ginekolog sicer ne bo opravil ginekološkega pregleda, lahko pa se  pogovorite kdaj ste dobile prvo menstruacijo, o rednosti vašega menstrualnega cikla in o ustrezni  kontracepcijski zaščiti, ki je nujno potrebna v primeru, da bi do spolnega odnosa v bodoče prišlo.

Večina žensk ima zadržek do opravljanja ginekološkega pregleda, zaradi mnenja, da je pregled reproduktivnih organov intimna, neprijetna in boleča zadeva. Res je, da je ginekološki pregled izjemo intimna zadeva, lahko morda za nekatere tudi neprijetna in boleča, se je pa treba zavedati, da pregled opravlja strokovno usposobljena zdravniška oseba, ki ve s kakšnim razlogom nas pregleduje. Ginekološki pregled običajno poteka tako, da se ob prihodu najprej pogovoriš z ginekologom o rednosti menstrualnega cikla, kdaj je bila zadnja menstruacija, jemanju kontracepcije in morebitnih ginekoloških težavah. Sledi pregled na katerega se pripraviš, da se si v posebnem prostoru namenjenem preoblačenju, slečeš spodnji del oblačil, nato pa se namestiš na ginekološki stol. Noge običajno namestiš na za to pripravljeno oporo.ginekološki pregled

Ginekolog običajno pregleda nožnico, maternični vrat, jajčnike in s posebno palčko vzame bris materničnega vratu. Z odvzemom brisa materničnega vratu, preventivo preverijo in lahko pravočasno preprečijo precej pogost razvoj raka na materničnem vratu. Na koncu nas ginekolog pregleda še tako da pretipa trebuh in jajčnike od zunanje strani trebuha. Pomembno je, da smo pri pregledu sproščeni, saj so s tem sproščene tudi naše mišice in je sam pregled tudi neboleč. Strokovnjaki svetujejo, da se na ginekološki pregled odpravite enkrat letno, oz. v primeru, da nimate ginekoloških težav vsako tretje leto. Nikakor ne odlašajte in poskrbite za zdravje svojih reproduktivnih organov, saj s tem vplivate in vzdržujete svoje celotno zdravstveno stanje.