Bolečina in športne poškodbe

Vsak, ki se ukvarja s športom se najbolj boji poškodb. Zvini, otekline in druge težave ovirajo proces treningov in tekem. Bolečina je izraz, ki opisuje neprijetne občutke v telesu in je pogosta spremljevalka vseh športnikov in izhaja iz aktivacije živčnega sistema.

Zavedati se je treba, da nekatere športne poškodbe puščajo posledice za vedno. Da se težave preprečijo, pa sta pomembni dve stvari – dobra fizična priprava in pravilna regeneracija.

 

Za večino športnih poškodb velja, da jih je lažje preprečiti, kot pa zdraviti. Treningi, ki so pravilno tempirani in nadzorovani s strani pravih strokovnjakov, lahko preprečijo marsikatero poškodbo. Seveda je pomembno, s kakšnim športom se ukvarjate, saj je možnost poškodb pri nekaterih športih bistveno večja kot pri drugih. Nekatere raziskave pravijo, da se letno poškodujeta skoraj dve tretjini športnikov, ki redno trenirajo.

Bolečina in druge težave, ki nastopijo po treningih, lahko razumemo na različne načine. Bolečine v mišicah so nekaj normalnega in so sestavni del vadbe, s katerimi krepimo svoje telo. Drugače pa je, če se pojavijo bolečine v sklepih oziroma pride do športne poškodbe. Takrat je z vadbo treba prenehati, saj se lahko zgodi, da majhna poškodba vodi do večje in veliko resnejše poškodbe. S tem ko prenehamo z vadbo, omogočimo telesu hitrejše okrevanje in omogočimo lažjo ozdravitev.

Ker je želja vsakega športnika, da se bolečina čim prej odpravi, se morajo športniki zavedati, da je tudi celjenje poškodb sestavni del športa. Večina poškodb se lahko pozdravi konservativno, torej brez kirurških posegov. Pri tem pomagajo ledene obloge, hladilne kreme (npr. Perskindol) in obisk izkušenega fizioterapevta, ki bo znal s pomočjo sodobne tehnologije hitro določiti težavnost poškodbe in naredil načrt za čimprejšnje okrevanje.

Tako se fizioterapevti ukvarjajo s mišično skeletnim področjem, med katerega sodijo kosti, sklepi, mišice, tetive, hrustanec, medvretenčne ploščice, ligamenti in živci. Ponudba fizioterapije lahko obsega preglede z ultrazvokom, manualno terapijo, kinezioterapijo, terapijo z udarnimi globinskimi valovi, lasersko terapijo in številne druge terapije, ki se izvajajo z namenom odpravljanja bolečin.