3D print je poceni in bistveno bolj natančen za izdelavo predmetov in maket

3D print se vedno bolj izpolnjuje in je 3d printanje vedno bolj uporabno za več namenov. Še posebej se 3D print uporablja za izdelavo maket, prototipov ter predmetov v treh dimenzijah, kot tudi raznih rezervnih delov na primer. Praktično lahko s tri dimenzionalnim tiskom natisnete prav vse. Potrebno je le zrisati risbo, po kateri bo tiskalnik nalagal plast za plastjo ter natisnil predmet, ki ga hočete. Ni nujno da znate sami risati, lahko vam predmet po vaši skici ali opisu izriše tudi strokovnjak.

 

3D print deluje tako, da tiskalnik uporablja različne materiale za tiskanje namesto kartuš in trenerjev. Ti materiali so lahko plastični, kovinski ali kateri koli drugi, ki so primerni za tovrstno tiskanje. Zato se z največjimi tiskalniki za tovrstno tiskanje lahko natisnejo tudi hiše. Vendar se običajno tri dimenzionalno tiskanje uporablja za tiskanje manjših predmetov.

Ko se odločate za 3D print, boste ugotovili, da je ta način tiskanja predmetov in prototipov ter maket precej hitrejši in cenejši od klasične izdelave maket. Te se izdelajo iz materialov ročno ali s pomočjo posebnih, dražjih tehnologij, kot je tiskalnik. Seveda lahko tudi natisnete predmete v več barvah. Lahko so v eni barvi ali pa v dveh in treh ter pisanih barvah, če tako želite. Tiskalnik samo kombinira različno obarvane materiale med seboj in jih nalaga po plasteh. Tako nastane predmet.

3D print je najsodobnejša tehnologija, ki se vsak dan spreminja in omogoča vedno več stvari, zato se to področje splača preveriti, če imate kakšne predmete za prodajo ali rezervne dele in morebiti bi radi naredili prototip ali maketo nečesa, kar ste izumili. Tudi umetniki lahko natisnejo svoje skulpture na enostaven, hiter ter poceni način. Splača se preveriti in se posvetovati s strokovnjakom, kaj točno potrebujte in kako bi se to dalo natisniti. Tovrstno tiskanje ima prednost pred drugimi tehnologijami, ker je bolj natančno.